Ontharen

Bij huidverzorging Angela Otjens kan ontsierende haargroei worden verwijderd door middel van epileren of harsen, IPL-methode of elektrisch ontharen.

Epileren of harsen

Epileren is het met een pincet uittrekken van de haarwortel en haarschacht. De methode is alleen geschikt als het gaat om enkele haren en om uw wenkbrauwharen te modelleren.
Bij harsen worden de haarwortel en haarschacht met azuleenhars verwijderd. Harsen is vooral geschikt voor bovenlip en kin en de grotere oppervlakken, zoals armen, benen en rug.
Zowel bij epileren als bij harsen komen de haren na enkele weken geleidelijk terug.

Elektrisch ontharen

Met elektrisch ontharen kunnen alle haarkleuren, ook blond, grijs en rossig haar worden verwijderd.
Er bestaan verschillende methodes. Afhankelijk van de haargroei en de gevoeligheid van de huid wordt er bekeken welke methode het beste bij u past.
Tijdens de behandeling wordt een steriel wegwerp-naaldje langs de haarschacht in de huid geschoven, waarna een stroomstootje het haarzakje en de omgeving vernietigt. Hierdoor kunnen geen voedingstoffen meer via het bloed het haar in het haarzakje bereiken en stopt de groei.
De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms wel één à twee jaar en is afhankelijk van de hoeveelheid en de tijdsduur van een behandeling. De periode tussen twee behandelingen wordt wel steeds groter.

Als de oorzaak ligt in de verstoring van het hormonale evenwicht, blijft de kans op overtollige haargroei bestaan. Dit betekent dat de aanwezige donsharen vrij langzaam dikker en donkerder kunnen worden. Deze donsharen kunt u met een korte behandeling enkele malen per jaar laten verwijderen.

IPL-methode

Tijdens een behandeling met IPL wordt sterk gebundeld licht in de huid gestraald. Het pigment van de haarwortels absorbeert het licht en zet het om in warmte. Deze warmte komt terecht in het haarzakje en vernietigt de haarpapil. Hierdoor groeit in dit haarzakje geen haar meer terug. Geheel pijnloos is de behandeling niet, maar de gevoeligheid verschilt per persoon en is afhankelijk van het lichaamsdeel dat behandeld wordt.
De IPL-methode is effectief voor het reduceren van donker haar. Het is niet geschikt voor licht blonde, witte, grijze en rode haren, omdat deze haren niet genoeg pigment bevatten. De huidskleur is ook bepalend voor de werking van IPL. De donkere en getinte huid bevatten veel pigment en hebben daarom een aangepaste instelling nodig.

U mag het te behandelen gebied niet blootstellen aan overmatig zonlicht. Zes weken voor en na de behandelingen moet zonlicht op deze plek vermeden worden. Ook tussen de behandelingen door mag u de plekken niet blootstellen aan zonlicht. Bij het ontharen met IPL zijn meerdere behandelingen nodig met een tussentijd van minimaal vier weken. Dit is afhankelijk van de plaats op het lichaam.

Het is zo dat bij sommige mensen, al hebben ze een lichte huid en donker haar, IPL geen enkel effect heeft. Hoe dat komt is onbekend. Na drie behandelingen wordt er met u een evaluatie gehouden. Als er geen duidelijke vermindering van de haargroei is waar te nemen, wordt er met de IPL-behandeling gestopt.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van het ontharen in het gelaat.